Náš příběh


IMG_5095NÁŠ PŘÍBĚH

Každý příběh je jiný a něčím zajímavý. Vy, kdo rádi čtete, pohodlně se usaďte a pojďte se seznámit s příběhem, který stál za zrozením naší malé čokoládové manufaktury v Čejči.

Jsme hrdí, že můžeme předávat radost i ostatním lidem skrze naše sladkosti – čokoládové lanýže, tabulkové čokolády anebo dorty… To všechno ale můžeme dělat také díky ohleduplnosti, pomoci a respektu naší široké rodiny, která nás maximálně podporuje a je důležitou součástí našeho příběhu.”
Jitka a Michal Herůfkovi

 

Jak to začalo? Na vysoké a s choco lanýži…

Na začátku všeho stála Jitka a její zájem o sladké a vášeň pro čokoládu. Než se k tomu všemu ale Jitka profesně dostala, musela si odsedět podstatnou část života ve školních lavicích… :-).  “V průběhu studia na ekonomické vysoké škole jsem viděla svoji profesní kariéru spíše někde v bance u počítače nebo v účetní firmě.” Žel člověk míní, život mění :-).

Přelomovou se pro naše podnikání stala až svatební cesta na Havaj. “Zde jsme s manželem Michalem strávili čtyři týdny pod stanem a mezi místními prožili nezapomenutelné okamžiky. Nejenom krásná příroda a pláže, ale také ručně dělané sušenky a pralinky nám zpříjemnili tento pobyt. A nejspíš právě zde se zrodila moje touha živit se něčím, co člověk dělá od srdce, baví ho to a dělá radost i druhým. A tak jsem se pustila do přípravy prvních čokoládových pralinek. Metodou pokusů a omylů jsem začala vyrábět náplně do pralinek a na žulové desce, kterou jsem dostala od kamaráda Kuby, se učila ručně temperovat čokoládu. Začátky byly dost krušné…”

 

Jitka živnostníkem anebo koulí celá rodina

Postupem času Jitkprvní prodej - březen 2013a dospěla do bodu, kdy ze začátečnice a naprostého laika v potravinářství byla schopna připravit chutnou náplň čokoládového lanýže a temperovala čokoládu tak, že se krásně leskla! “A takové pralinky jsem dělala pro manžela, pro rodinu, pro známé. Jen tak, z čisté radosti, protože mě to bavilo. Největší odměnou pro mě byla pochvala, že někomu chutná a chce další kousek. Touha dělat věci trošku jinak mě pak vedla k tomu, že jsem začala vyrábět svůj vlastní typ lanýže. Je to vlastně taková kombinace pralinek a klasických čokoládových lanýžů, neboli truffles.”

V průběhu posledního roku na VŠ se Jitka pustila do zařizování živnosti. Zařídila si provozovnu a “oběhala” všechnu potřebnou podnikatelskou administrativu.

První prodej Choco Lanýžů proběhl na dni otevřených sklepů ve Velkých Bílovicích na jaře 2013 a k mé radosti se prodalo všech 300 vyrobených kousků lanýžů! A chutnaly! V průběhu roku se lanýže staly hitem a tak musela častokrát nastoupit celá rodina na víkendové směny, aby se stihly všechny objednávky vyexpedovat. Veškerá výroba pořád probíhala ručně, takže se náplň – ganache – musí správně navážit a poté ručně obalit v čokoládě, která je správně připravená k použití.

Rok 2014 odstartoval nejlépe, jak mohl. Prvního ledna brzy ráno se narodil syn Matěj a výroba čokoládových lanýžů se dostala na chvíli na druhou kolej.  Jitka na krátký čas omezila svoji výrobu lanýžů a věnovala se na plný úvazek malému Matýskovi.

Od samého začátku podnikání se pro výrobu používají jen a pouze vysoce kvalitní suroviny. Ať už se jednalo o třtinový cukr, vysoko procentní smetanu nebo další suroviny (skořice, kakao apod.). Podobně jsme na tom byli s čokoládou – používali jsme belgické single origin couverture čokolády, která neobsahovaly sójový lecitin ani žádné jiné rostlinné tuky. Přesto anebo právě proto, že se Jitka zaměřovala na výrobky hlavně z čokolády, neustále jsme hledali možnosti, jak udělat výrobek ještě chutnější a kvalitnější. A cesta nakonec vedla právě přes čokoládu…

 

Čokoládu od bobu…z Ekvádoru? ne z Belize!IMG_5095

“Na konci roku 2014 jsme si s manželem Michalem začali pohrávat s myšlenkou začít si vyrábět čokoládu vlastní. A tak jsme se do toho s vervou pustili. Tentokrát už to ale nebylo pouze o mě, ale začal mně při svém zaměstnání pomáhat také manžel Michal. Právě výroba čokolády se stala jeho vášní a v podstatě je to jeho dítě, protože od prvního pytle bobů, který jsme nakoupili, se do výroby tak ponořil, že mu to od té doby zůstalo a výrobu má celou na starosti…”

První boby, které jsme nakoupili k nám přicestovali z amsterdamského skladu. Sice bio, ale v příšerné kvalitě. Jako začátečníci jsme nevěděli, že jsme nakoupili boby nechvalně známé odrůdy CCN-51, že na nich (ne)proběhla špatná fermentace a že jsou vlastně k ničemu, když jsme skoro čtvrtinu pytle museli vyhodit. Jenže v té době nebylo moc kde brát… “V létě 2015 jsme to chtěli vzdát, všechny šarže čokolády, které jsme dosud vyrobili, nebyly podle našich představ. A než prodávat a vyrábět něco, o čemž nejsme přesvědčeni… to raději skončíme… S tímto jsme se vydali na návštěvu do malé čokoládovny Choco Del Sol v Německu. Zde nás uvítal srdečný a milý Patrick Walter a zde se znovuzrodila naše vášeň pro výrobu čokolády…” Patrick nám představil kakaové boby z Belize, do kterých jsme se na první zakousnutí zamilovali. Zjišťujeme, jaký je rozdíl mezi kvalitními a “univerzálními” boby. Mimo 2 pytlů kvalitních bobů z Belize od farmáře Luciana Sho jsme si vezli také jasnou představu o tom, jak a proč vlastně chceme čokoládu vyrábět.

A po prvních vzorcích čokolády z Belize je to už jízda… Zakládáme společnost HERUFEK s.r.o., pracujeme na brandu a grafice našich čokolád s ilustrátorem Lukášem z dua Tomski & Polanski a s grafikou nám pomáhá také bratranec Jitky – Pavel. Takže skutečně rodinný podnik po všech stránkách. Navrhujeme si a necháváme si vyrobit první větší melanžér přímo na míru. Pořizujeme první průtokový temperovací stroj, začínáme prodávat první tabulky čokolády… jde pouze o hořké single origin čokolády  z různých zemí a farem – chceme totiž ukázat, jak rozdílné můžou být chutě hořké čokolády a jak má pravá čokoláda chutnat.

Aby toho nebylo málo, Jitka se menší oklikou vrací k tomu, co ji bavilo v dětství – dorty. Pro slunečnou kavárnu SONNENTOR v Čejkovicích začíná v polovině roku 2015 péct dorty. Zaměřujeme se především na dezerty z čokolády. Zpočátku to pro nás byla spíše výpomoc, ale později se z dortů stala jedna ze tří oblastí naší výroby, které se nyní věnujeme… A v tom shonu nás poprvné navštěvuje představitel družstva TCGA z Belize Luis Armando Choco s jeho rodinou (on se tak opravdu jmenuje, jak příznačné).

 

Malá rodinná čokoládová manufaktura aneb poznej svého farmáře a jez dobrou čokoládu!

IMG_8901_smallZ rozjetého kolotoče se těžko vystupuje a to jsme si uvědomili v roce 2017… Zisk bronzové medaile za naši srdcovku – Belize 70% na Academy of Chocolate v Londýně, vzrůstající zájem o naše produkty, druhá zaměstnankyně Slávka na výplatní listině a druhý syn Maxíček na cestě nás postavil před důležité rozhodnutí, jak budeme pokračovat dál. “Uvědomil jsem si, že není možné, aby Jitka řídila čokoládovnu z domu a zároveň se starala o dvě děti, které potřebují mámu a já nemůžu dělat náročnou práci v managementu střední firmy a zároveň po nocích vyrábět čokoládu. A protože nás čokoláda baví a rodinná manufaktura byl vždycky náš sen, učinili jsme zásadní rozhodnutí, ve kterém jsme našli porozumnění u ostatních spolupracujících.”

Michal se dohodnul na postupném a přátelském odchodu z firmy SONNENTOR v průběhu roku 2018 a tak naše čokoládovna získává to nejdůležitější – více času na to, aby se uskutečňovali sny a vize, které máme. V nich se promítají hodnoty jako transparentnost a otevřenost, slušnost, trvalá udržitelnost a ekologický přístup ve výrobě, propojení farmářů a konečných zákazníků v podobě výběru těch nejlepších kakaových bobů a ostatních surovin pro naše výrobky, rodinný duch naší manufaktury, přátelské prostředí a hlavně radost a štěstí…

Na začátku našeho příběhu a výrobků jsou farmáři – zemědělci, kteří s láskou pěstují kakaové boby a další suroviny pro výrobu našich produktů. My je chceme poznat, navštívit a přenést jejich práci do výsledného produktu, na jehož konci jsou zákazníci. Ti jsou pro nás zrcadlem toho, jestli se naše vize daří přenášet dál a pomáhat také farmářům a celému systému… Na oplátku naši zákazníci udělají hodně pro udržení biodiverzity v zemích, kde se kakao pěstuje, protože dají práci celým komunitám, které se starají o kvalitní odrůdy kakaa a nenechají tak svoji půdu napospas monokulturám typu palmy olejné…

Jistě jsme si nevybrali snadnou cestu, o to více nás těší dílčí úspěchy na této trnité cestě. Nemáme žádnou PR agenturu, vše co děláme, děláme my sami tak, jak to cítíme, že je to správné – a takové chceme mít také naše zákazníky – autentické, které zajímá to, co jí a odkud to pochází.

IMG_8901

s úctou Jitka & Michal Herůfkovi za HERUFEK Chocolate

Herufkovi_2018_0011_small

IMG_5095