Můj příběh


Můj příběh

Každý příběh je jiný a něčím zajímavý. I já bych vám ráda povyprávěla ten můj a moji cestu k výrobě čokoládových dobrot zvaných Choco Lanýže.

Tak jako všechna děvčata na malé vesnici, i já jsem pomáhala mamince a babičce v kuchyni. Nejvíce mě bavilo pečení různých dortů a buchet. Přisypat mouku nebo cukr, zamíchat těsto a nakonec to všechno pořádně okoštovat… To bylo něco pro mě. A protože je naše rodina poměrně velká, peklo se u nás opravdu hodně často.

Čas běžel jako voda, přicházeli obyčejné a ničím výjimečné starosti a problémy dospívajícího teenagera a mě by v životě nenapadlo, že se budu později snažit uživit svým uměním v kuchyni… V průběhu studia na ekonomické vysoké škole jsem viděla svoji profesní kariéru spíše někde v bance u počítače nebo v účetní firmě. V domácí rodinné kuchyni jsem ale pořád měla na starosti přípravu dezertů a buchet. To mi z dětství zůstalo a vydrželo…

Velice inspirativní pro mě bv prodejně cookies na Havajiyla svatební cesta na Havaj. Zde jsme s manželem strávili čtyři týdny pod stanem a mezi místními prožili nezapomenutelné okamžiky. Nejenom krásná příroda a pláže, ale také ručně dělané sušenky a pralinky nám zpříjemnili tento pobyt. A nejspíš právě zde se zrodila moje touha živit se něčím, co člověk dělá od srdce, baví ho to a dělá radost i druhým.

A tak jsem se pustila do přípravy prvních čokoládových pralinek. Metodou pokusů a omylů jsem se učila vyrábět náplně do pralinek a temperovat čokoládu. Ruční temperace byla opravdu tvrdým oříškem. Od kamaráda Kuby jsem dostala žulovou desku a začala jsem trénovat temperaci… Začátky byly krušné.první vyrobené lanýže - podzim 2012

Nakonec jsem ale dospěla do bodu, kdy jsem jako naprostý laik v potravinářství byla schopna připravit chutnou náplň a temperovala jsem čokoládu tak, že se krásně leskla! A takové pralinky jsem dělala pro manžela, pro rodinu, pro známé. Jen tak, z čisté radosti, protože mě to bavilo. Největší odměnou pro mě byla pochvala, že někomu chutná a chce další kousek. Touha dělat věci trošku jinak vedla k tomu, že jsem začala vyrábět svůj vlastní typ lanýže. Je to vlastně taková kombinace pralinek a klasických čokoládových lanýžů, neboli truffes.

V průběhu posledního semestru na VŠ jsem se pustila s notnou dávkou podpory ze strany manžela do zařizování podnikání – živnosti. Zařídila jsem si provozovnu a splnila všechnu „podnikatelskou administrativu“. Bylo toho opravdu hodně, ale nakonec jsem to dokázala – provozovna stojí, všechny oprávnění a povolení vyřízené…

První oficiální/neoprvní prodej - březen 2013ficiální prodej Choco Lanýžů proběhl na dni otevřených sklepů ve Velkých Bílovicích na jaře 2013 a k mé radosti se prodalo všech 300 vyrobených kousků lanýžů! A chutnaly! Prvním stálým odběratelem se stal hotel Kraví Hora v Bořeticích.moje rodina - náš pracovní tým

Rok 2014 odstartoval nejlépe, jak mohl. Prvního ledna brzy ráno se mi narodil syn Matěj a já jsem tak na krátký čas omezila svoji výrobu lanýžů a věnovala se na plný úvazek malému Matýskovi.

V tomtéž roce pro mě začala další trnitá a dlouhá cesta zvaná “čokoláda”. Tentokrát už jsem v tom ale nebyla sama, s výrobou vlastní čokolády mi začal pomáhat manžel a je to tak trochu jeho “dítě”. Nicméně první vyrobené čokolády od kakaového bobu až po tabulku čokolády, tzv. bean-to-bar, jsme nabídli v roce 2015. Že jsou čokolády kvalitní a chutné nám potvrdil rekordní ročník (co do počtu přihlášených čokolád) světové soutěže Academy of Chocolate v Londýně, kde jsme v roce 2017 získali bronzovou medaili za naši Belize 70% single origin čokoládu.

Spokojení zákazníci, nové poptávky a touha dělat věci po svém a trochu jinak mě inspirují a motivují v dalším rozvoji mojí (naší) malé čokoládovny :-)A já si tak nakonec vlastně ten svůj dětský sen plním – v životě dělám to, co mám ráda, mám kolem sebe lidi, kteří jsou mi oporou a radostí.

A co je nejdůležitější? Čokoládové lanýže lidem chutnají. Protože jsou NEBEZPEČNĚ DOBRÉ! :-)

 

 

Můj manifest výroby

Hned na začátku výroby lanýžů jsem se vnitřně zavázala k určitým zásadám a hodnotám, o kterých jsem sama vnitřně přesvědčena, a které považuji za důležité. Je to takový můj manifest výroby a podnikání. Možná taky trochu návrat k tradicím a hodnotám, které z dnešního světa pomalu, ale jistě mizí.

 

Kvalita

Jediné, co jsem měla od začátků svého podnikání rozhodnuté, byl důraz na kvalitní, prověřené suroviny které, byť jsou dražší, tak jsou chutnější a hlavně neškodí zdraví. Proto se bráním užívání umělých konzervantů, umělých barviv apod. Jsem si vědoma, že bez těchto „dělátek“ mají moje lanýže kratší záruku, po určité době se pomalu mění chuť atd. I tak si ale za svými lanýži stojím a nechci je dělat „průmyslově“, chci nabídnout jiný požitek z kvalitní čokolády a dalších surovin…

 

Ruční práce

Kouzlo ruční výroby spočívá v tom, že ne vždy se všechno podaří tak, jak si člověk plánuje, nikdy vedle sebe neuvidíte lanýže stejných tvarů. Jsem přesvědčená, že ruční výroba má i v dnešní době technologicky vyspělých strojů své pevné místo. Každý kus lanýže je originál, každý kousek mi projde rukama a já tak můžu kontrolovat kvalitu konečného produktu. Ruční práce je určitě vždy náročnější, než strojová výroba, ale vidět vlastnoručně vyrobený lanýž, který chutná, je k nezaplacení :-)!

 

Lokálnost

Chci používat co nejvíce českých, ideálně lokálních surovin, které mám sama prověřené a vím, že jsou kvalitní. Proto nakupuju vysokotučnou smetanu od českých výrobců – mlékáren, třtinový cukr, skořici, anýz a další druhy koření v bio kvalitě od čejkovického Sonnentoru. Pro výrobu většiny druhů čokoládových lanýžů používám svoji vlastní hořkou čokoládu, kterou prodávám pod značkou HERUFEK.

 

Férovost & Respekt

S respektem a pokorou, transparentně a férově. To je přístup, kterého se držím při jednání se svými zákazníky a obchodními partnery. Zákazníky nerozlišuji podle velikosti a je pro mě důležitý každý z nich – nezáleží na tom, jestli si koupí 1 nebo 100 kousků lanýžů. Ráda bych i svým přičiněním zlepšila podnikatelskou kulturu v Česku.

 

Rodinná atmosféra

Výrobu čokoládových lanýžů jsem „rozjela“ za pomoci celé mé široké rodiny a i doteď mi celá rodina maximálně pomáhá. Takže na různých trzích a prodejních akcích se můžete potkat například s mým manželem, který mně občas vypomůže i při výrobě. V době předvánočního shonu, kdy se hodí všechny ruce, pomáhá opravdu celá rodina – maminka, tchýně, babička… Aktuálně rodinnou atmosféru zpříjemňuje „malý pomocník“ – syn Matěj – se kterým je výroba lanýžů o něco časově náročnější, ale pořád stejně zábavná jako v začátcích. Rodinného ducha při výrobě bych i dále chtěla udržet.

 

Udržitelnost

Chci se chovat k životnímu prostředí a svému okolí tak, aby i další generace měli možnost si užít život na krásných místech naší planety. Neplýtvám zdroji, snažím se používat v maximální míře lokální a případně bio suroviny, podporuji místní výrobce a spolky.

 

Optimismus

Protože jsem od přírody optimistický člověk s dobrou náladou, chci i já přes své Choco Lanýže přinášet k lidem dobrou náladu, optimismus a úsměv na tváři. Není nic krásnějšího, než když Choco Lanýž vykouzlí úsměv na rtech spokojeného zákazníka.

Máme u nás v Česku krásné heslo, kterého bychom se měli všichni řídit: „s úsměvem jde všechno lépe“.