O Choco Lanýžích


O choco lanýžích

Základ každého Choco Lanýže je vyroben z kvalitní čokolády a smetany. Další ingredience se mění podle jednotlivých druhů lanýžů.

Výroba náplní, temperace čokolády, obalování a zdobení lanýžů – to vše dělám ručně.

 

Choco lanýže vyrábím…

… bez umělých konzervantů

… bez umělých barviv

… bez rostlinných ztužených tuků

… s obsahem pravého kakaového másla

 

Výroba

Vyrábím lanýže v menším a omezeném množství, a proto dbám v maximální míře na kvalitu a čerstvost lanýžů. Podle mého názoru nejlépe chutná čerstvý lanýž bez jakéhokoliv zásahu chemickým konzervantů a barviv. Zkrátka tak, jako kdybyste si jej udělali i vy doma. Moje čokoládové lanýže jsou oproti těm klasickým navíc obalené v čokoládě (hořká, mléčná nebo bílá – vždy dle druhu) a dále pak zdobené. Jako přírodní konzervant slouží bio třtinový cukr a malé množství alkoholu. Lanýže mají vždy barvu dle použitých ingrediencí a nejsou uměle dobarvovány – nečekejte tedy žádné zářivé odstíny barev na zdobení.

 

Suroviny

Mezi základní suroviny, které používám, patří čokoláda (nyní už vlastní výroby z kakaových bobů), česká 40%ní smetana, bio třtinový cukr, bio skořice a 40%ní bílý rum. Další suroviny jsou pak použity podle konkrétního druhu lanýže, patří mezi ně například pravé holandské kakao, bio anýz, bio chilli, sušené fíky, bio arašídové máslo, kandovaná višeň, atd.

 

Skladování

Choco Lanýže prodávám a nabízím vždy čerstvé a doporučuji je skladovat při teplotě 18-20°C. Při této teplotě čokoláda na povrchu lanýže při kousnutí krásně křupne a vy si můžete vychutnat tu pravou chuť čokoládového lanýže. Při skladování v uvedených teplotách, v suchu a temnu vám lanýže vydrží i více než 4 týdny. Já však doporučuji lanýže zkonzumovat co nejdříve, protože čerstvé jsou nejlepší.

 

 

Jak se to dělá

Každý kousek Choco Lanýže je vyráběný ručně – od výroby náplní až po temperaci a zdobení.

 

Výroba náplně

Každý má své know-how a pro mě to je především výroba náplní. Proto nebudu prozrazovat detailně svoje výrobní receptury. Základem je ale čokoláda a vysokotučná smetana. Náplně si téměř všechny připravuji sama a díky tomu je každý lanýž od začátku až dokonce originál.

tvarování náplní náplně připravené k obalování příprava k obalování

 

Temperace čokolády

Pro temperaci čokolády používám kamennou žulovou desku, vodní lázeň pro rozehřátí čokolády a lázeň na udržení teploty již upravené (ztemperované) čokolády. Pro správnou přípravu čokolády je důležité dodržování správných teplot při jednotlivých technologických krocích.

rozpouštění čokolády ve vodní lázni rozpuštěná čokoláda připravená k temperaci temperace čokolády čokoláda po temperaci připravená k obalování

 

Obalování & zdobení

Čokoláda je po temperaci připravená k dalšímu použití – obalování (máčení). Každá náplň lanýže je obalena a máčena v čokoládě a zároveň se podle příslušného druhu ozdobí.

obalování náplně čokoládou úprava tvaru Choco Lanýže obalování lanýže v ruce zdobení v holandském kakau